Hodnocení

Recenze - Scream XXX: A Porn Parody

8. července 2012 v 13:07 | Luděk "LION-MR.T" Banach
Přibližně od roku 2009 se v porno průmyslu s parodiemi roztrhl pytel. Potkalo to snad všechny filmy co známe. Potkalo to JAWS,PSYCHO,INCREDIBLE HULK,FRIDAY 13TH,NIGHTMARE OF THE ELM STREET,HALLOWEEN dokonce došlo i na SCOOBY DOO,FLINSTONOVI a DALLAS společně i s MARRIED WITH CHILDREN. Jsou toho mraky.

Recenze - Scream: The Inside Story

14. srpna 2011 v 16:32 | Martin "Stryke" Mihula
Kanál The Inside Story přináší další ze svých biografických dokumentů a tentokrát se zaměřuje na námi milovanou sérii Scream, konkrétně na první díl. A přináší divákům spoustu, ne-li hromadu nových informací, ať už je to o vývoji nebo o průběhu natáčení. Téměř každý z herců má čas na svůj komentář a to i s hlavnějšími členy štábu, jako je režisér, scénárista, agent scénáristy, editor, speciální triky, producent.. A nesmí chybět ani Eli Roth.

Recenze - Swimming Pool: Der Tod feiert mit

20. května 2011 v 13:04 | Martin "Stryke" Mihula
Ačkoliv je německý hororový snímek Swimming Pool - Der Tod feiert mit (do češtiny přeloženo jednoduše jako Bazén) odsuzován, já patřím mezi tu menšinu, které se film líbí. A ať už by byl špatný sebevíc, jeho známost mezi hororovými fanoušky se těžko zapře a je jedno, jaký názor daný člověk zaujímá.

Recenze - Das Mädcheninternat: Deine Schreie wird niemand hören

19. května 2011 v 21:36 | Martin "Stryke" Mihula
Škola smrti (první díl) je takovou lehkou předehrou, aby mohl vzniknout ještě lepší díl Ostrov hrůzy s lepšími hereckými výkony, sympatičtějšími postavami a o něco lepší atmosférou.

Recenze - Čepel smrti

19. května 2011 v 21:30 | Martin "Stryke" Mihula
Každá země někdy začíná a vypadá to, že Česká republika začíná natáčet kvalitní horory právě tohle desetiletí. Před Čepelí smrti stály za zmínku pouze horory Někdo tam dole mě má rád (tohle se mi sice příliš nelíbilo, ale jiným asi ano), Upír z Feratu a Zahradník (první interaktivní horor v Čechách). V roce 2009 také vznikl studentský film Seance, což je zatím nejlepší český horor (alespoň pro mě).

Recenze - Scream 4

24. dubna 2011 v 22:16 | Martin "Stryke" Mihula
Po neúspěchu třetího dílu to vypadalo, že se fanoušci série Scream dalšího pokračování nedočkají. O čem by také bylo? Akorát by poslalo všechno dosud natočené do "prvních dílů, ze kterých následující jenom těží", podobně jako to bylo u sérií Friday the 13th, Halloween nebo Puppet master. Kevina Williamsona - scénáristu prvních dvou dílů - ale napadlo, že opět vystoupí s nějakou peckou a tak bylo v roce 2010 oznámeno, že se chystá nová trilogie. A jak se povedl vstup do ní?

Recenze - Behind the 'Scream'

10. dubna 2011 v 17:12 | Martin "Stryke" Mihula
Dokumentární snímek jsem zatím ještě nikdy nerecenzoval, ale vždy je něco poprvé a jsem rád, že se dokumentem, na který se zaměřuji, stal nějaký, který mohu jen a jen chválit - Behind the 'Scream' (po částech rozkouskovaný a publikovaný jako bonus na českém DVD prvního a druhého dílu).

Nejprve bych se rád zaměřil na poskládání a vkládání různých části do těch třiceti dvou minut, co snímek běží. Provedení téhle položky není nijak zvláštní a originální - do filmu o filmu a záběrů z natáčení je vloženo několik komentářů tvůrců a herců (především Wese Cravena) a čas od času také nějaká ta zajímavost na okraj. Co mě však potěšilo byl fakt, že celý dokument vám poskytl nadhled nad sympatičností jednotlivých osob, což je - alespoň po mé stránce - velmi důležitá součást v obsazení (když například víte, že je někdo naprostý sobec, ale ve filmu hraje obětavého, moc se vám to líbit nebude, ne?).

Můžu s klidnou duší prohlásit, že úplně každý (nebo alespoň drtivá většina), kdo se na sérii Scream podílel, je alespoň trochu sympatický a nijak jeho opravdová povaha neovlivní divákův zážitek z filmu. Nejvíce sympatický je však - podle mě - David Arquette (takový pohodový týpek), Courteney Cox (ačkoliv mi trochu připadala jako taková ta dámička), Neve Campbell (jenom trochu dětinská :)) a Liev Schreiber. Naopak nejméně mi přišla - a teď mě klidně ukamenujte - Drew Barrymore (která se mihla jen na začátku prvního dílu a měla hned po režisérovi nejdelší komentář, ve kterém nenuceně probírala i sama sebe - samozřejmě jen ve chvále) a Kevin Williamson (připadal mi jako nějaký vychcánek).

Trochu mě překvapilo, že v zatím každým dokumentu o Scream se objevil Matthew Lillard (což mi nijak nevadí, protože svou povahou je více než v pohodě), který si zahrál Stua jen v prvním díle a ve druhém bylo možno slyšet jeho hlas jen na pár vteřin. Ale tak jeho komentáře jsou většinou jedny z nejlepších z celého dokumentu, takže se to nemůže brát za negativ.

Jinak pohledy ze zákulisí jsou opravdu prvotřídní a neukazují jenom ploché (a většinou i nezajímavé) průběhy natáčení v jednotlivých scénách, ale také nepovedené záběry, rozhovory mezi herci a režisérem… A občas i nějaký ten herec promluví přímo do kamery kameramana dokumentu (především David Arquette).

Na závěr bych chtěl ale také napsat nějakou tu zápornou stránku dokumentu - a tou je střih. Je jasné, že mezi sestříhanými vteřinami v rozhovorech (nyní již jen komentářích) někdo hercům pokládal přesné otázky, na které měli přímo odpovědět, což nedopadlo vůbec dobře - nějaký méně chápavý člověk by to totiž nemusel zcela pochopit. Uvádím příklad: Dotazující se: "Jak se vám spolupracovalo s režisérem?" Odpovídající: "Byla s ním skvělá spolupráce!" - a teď si odmyslete otázku, a vznikne z toho holá věta bez věci.

Již nevím, co dále napsat, tak to shrnu: Behind the 'Scream' je jedním z nejlepších dokumentů na film, který jsem kdy viděl, ale myslím, že - jak jsem o něco výše uváděl - méně chápavý člověk by něco nemusel pochopit.

Recenze - Scream 2

13. března 2011 v 21:27 | Martin "Stryke" Mihula
Po úspěchu prvního dílu to prostě jinak nešlo a necelý rok po premiéře Scream zavítal do kin Scream 2. A ať už se o něm hovoří jak je špatný nebo trapný, jen díky tomuto článku série se můžeme - logicky - těšit také na čtvrtý díl a pozorovat, jak se z původně trojdílného Scream pomalu stává nový Friday the 13th (počtem dílů - včetně parodií).

Že je druhý díl blbost těžící na úspěchu prvního dílu? Pardon, jestli to tak vyznělo… Odpověď totiž zní: Ne, není. Pravda, ve filmu se objeví stejná trojice, stejný zabiják, stejná vražedná zbraň (ale tak už to má být)… Ale to z něho nedělá přeci vykrádačku? Ghostface a Sidney (a spol.) jsou nálepka pro tuto sérii a jestli někdy uvidím nějaký díl, ve kterém bude zabíjet maniak v hokejové masce nebo nikde nenajdu jména Neve Campbell, Courteney Cox a David Arquette, tak to prostě nebude Scream.

Děj se tentokrát přesunul do školy Windsor College, kde na internátu bydlí Sidney se svou spolubydlící přítelkyní Hallie (Elise Neal). Do kin přichází nový biják Stab, natočen podle "skutečných" událostí ve Woodsboro a když jsou na jeho premiéře zavražděni dva studenti, kolem hlavní hrdinky se opět začínají shromažďovat novináři. Mezi nimi jaké také stará známá Gale Weathers (Courteney Cox), prahnoucí po rozhovoru se Sidney a Cottonem, který byl před několika roky obviněn z vraždy a odsouzen k smrti - nakonec byl však očištěn. Nakonec přijíždí také policajt Dewey (David Arquette) s cílem ochránit Sidney před maskovaným zabijákem. Nastává zmatek, vražd přibývá a brzy je zřejmé, že vypátrat viníka nebude jen tak lehké.

U taková prosté série, jako je Scream, je těžké vymyslet něco nového. Nicméně klasickému scénáristovi Kevinu Williamsonovi a režisérovi Wesu Cravenovi se to povedlo zatím ve všech dílech a vypadá to, že čtvrtý díl nebude výjimkou. Největší změnou ve druhém díle je především již výše zmíněný film ve filmu Stab. Taková ta pointa by jen tak někoho nenapadla a když už, jen málo kdo z toho by jí dokázal takto dobře natočit. A ačkoliv je Stab hlavní zápletkou pouze v začátečních minutách, dal vzniknout také příběhu třetího dílu.

Vraždy jsou opět… Zajímavé. Na rozdíl od jiných slasherových sérií dokáží nabrat realistický smysl a i když některé z nich jsou - troufám si napsat - standardní (tím mám na mysli jednoduchost v bodání nožem), dokáží diváka vtáhnout do jisté tísně a naservírovat mu zvláštní pocit ironie, který říká: "Ti lidé měli tu vraždu přímo před nosem, ale neviděli jí…" Zkrátka když jste v kině, které návštěvníkům zadarmo při vstupu nabízí kostým Ghostface, a potrhlý teenageři při každé vraždě ve Stab šílí a dělají, že toho druhého bodají, je nad vaše síly, aby jste zahlédli někoho, kdo má při "falešné" vraždě skutečný nůž.

Postavy i obsazení jsou (ne)překvapivě neuvěřitelně skvělé a sympatické. Dokonce i k tomu nejshnilejšímu článku druhého Scream jsem nabral nějaké ty sympatie - ale i antipatie. Každý herec (bez výjimky!) zvládl svou roli dokonale vystihnout a hrát to tak přirozeně, že tu již nemluvíme o herectví, ale o žití na plátně. A jak Skeet Ulrich (Billy Loomis z prvního dílu) prohlásil v rozhovoru o prvním Scream, že postavy jsou trojrozměrné, naštěstí platí také zde.

Co mě ale nejvíce překvapilo, byla atmosféra. Normálně si jí nedokáže druhý díl jakéhokoliv hororu udržet stejně skvělou, ale Scream se to povedlo. Znovu totiž divák zavítá do městečka Woodsboro, ve kterém téměř vůbec nefunguje policie a temné a vlhké ulice jsou dokonalým útočištěm psychicky labilního maniaka. Co mě však netěší je fakt, že musím znovu poukázat na chybu, které se tvůrci dopustili (nebo to byl skrytý žert?) aneb běhajícího Ghostface po městě bez povšimnutí. Pravda, ve druhém díle to není zas až tak hrozné jako v prvním, ale i přes to jsem se dočkal zabijáka, který se skrývá v parku za stromy a pronásleduje lidi.

Ve druhém díle Scream mě nejvíce uchvátil hlas Ghostface z celé série. Ne jen, že Roger Jackson má opravdu chladný a děsivý hlas, ale dokáže ho tak zformovat, že v něm slyšíte laskavost a skryté výhružky zároveň. V paměti mi hlavně uvízla věta: "Hello Sidney, you remember me?" "…." "It´s time, my friend."

Ale vy tu slyšíte jen samou chválu, že? Tak se pokusím najít i nějaké ty zápory… V hlavní řadě se pustím do zábavnosti. Nedělejte si hned špatný obrázek, že Scream 2 je nudná břečka, to ne, ale pravdou je, že při nějakých scénách mě to opravdu nebavilo - a druhý díl je zatím jediný, který tímto nedostatkem trpí. Navíc se tvůrci snažili, aby film nebyl jen samá vražda bez jakékoliv zápletky či občasné pauzy, a tak se pokusili vecpat někam nějaké ty rozhovory nebo zbytečné, ačkoliv zábavné scény. A i když se jim to v některých případech nezdařilo, celkový dojem byl kladný, takže OK.

Ve shrnutí je Scream 2 skvělou podívanou, sice asi nejslabším článkem série, ale i tak zábavným. Žádný pravý fanoušek hororu nebo subžánru slasheru by ho neměl poslat do pekla a naopak ho uvítat s otevřenou náručí a slzami štěstí v očích. Prvotřídní zábava se zárukou mojí ruky.

Recenze - Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth

10. března 2011 v 20:35 | Martin "Stryke" Mihula
Čistá náhoda, že jsem narazil na Googlu na poster parodie Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth, ale také čiré neštěstí. Hned jsem si řekl: "Nevypadá náhodou tahle maska jako Ghostface?" a jen moje chyba, že jsem si v té samé chvíli neuvědomil, že samé filmy paroduje i o pár měsíců starší Scary Movie (Tajemství loňského léta a Vřískot).

Parodie na parodii nebo "nenápadná" opičárna? Těžko říct, ale vzhledem k tomu, že oba filmy vznikly ve stejný rok, bych tipoval spíše tu druhou možnost - tvůrci si prostě chtěli namastit kapsu cizím úspěchem a tak splácali první trapné vtipy, co je napadli… Tohle je důkaz, že nadprůměrných parodií je a bude opravdu málo (Scary Movie, Pár Pařmenů, 7 trpaslíků…).

Hádejte, kam se hned na začátku přesuneme? Samozřejmě do obrovského domu za první obětí, kterou se (ne)originálně stala Sidney - hlavní postava původního Scream a dokonce i hlavní postava všech Scary Movie pod parodujícím jménem Cindy. Předvídatelně jí zavolá zabiják, který je (nejspíše záměrně) stupidní idiot. Ale takový, až to není vtipný a celý film to posílá do největší trapnosti a nudnosti světové filmografie.

A poté, co Sidney utíká před zabijákem v hokejové masce (jasný odkaz na Friday the 13th a Jasona Voorheese) a kvůli časnému ohlížení se upálí o zahradní světlo, si "vrah" může zapálit po "dobře odvedené práci". Ale co by to bylo za parodii, kdyby brala nějakou scénu vážně, že (nemyšleno ironicky)? A tak mu z nejasného důvodu chytne maska, kterou si uhasí v louži. A díky (nejspíše) umačkání se ve filmu poprvé objeví Ghostface.

Vtipy jsou - jak jsem již výše psal - tak neuvěřitelně trapné a zvraty tak neuvěřitelně otřepané, že bych u filmu jen tak nevydržel, nebýt občasné návštěvy záchodu (i to bylo zábavnější než tohle). Ale musím přiznat, že jsem se JEN pousmál, když zabiják běhal po škole a "nenápadně" odtahoval a vraždil studenty. Nejlepší scéna byla u bazénu, když tam přiběhl se šnorchlem! :D

Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth má snad jednu z nejhorších atmosfér, kterou jsem kdy viděl. Obraz je neuvěřitelně debilní na rok 2000, což kazí veškerý dojem. Navíc děj je tak jednoduchý a otřepaný, že vlastně na atmosféře zas až tak nezáleží a hned můžete VHS (nebo na čem to máte) vyhodit z okna - doporučuji hned za to vyhodit také účtenku, gauč na kterém jste při tom seděli a televizi, ve které jste se na to dívali, a i hned vás s touhle sračkou nepojí nic špatného (a už vůbec ne dobrého).

Postavy jsou stejně hrozné jako herecké výkony. Vůbec nejsou sympatické, vůbec neumí hrát a v celku jsou prostě o hovně. Je poznat, že jeden z herců je světoznámá pornohvězda, která se prosadila pouze v Gay-pornu. Mám samozřejmě namysli Simona Rexe.

Už nevím, co dalšího mám o tomhle filmu napsat, snad si sami z mé recenze uděláte obrázek, jak vás může Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth pobavit…

PS: Pardon za tolik sprostých slov, ale jinak to prostě nešlo…

Recenze - Scary Movie

10. března 2011 v 19:48 | Martin "Stryke" Mihula
Safety or Death?

Scary Movie je série, o které slyším dennodenně - hlavně vidím předvádění různých scének či vtípků. Nejčastěji se však setkávám s dvěmi scénami ze třetího dílu (pozdravy marťanů a Samařina změna v dobro) a proto se ptám: proč? Dyť tohle je právě ten nejslabší článek (nepočítám Dinaster Movie, Date Movie, atd) celé série, který těží pouze z úspěchu prvního a trochu i druhého dílu! Dokonce i čtyřka byla lepší…

Kdo by neznal první díl Scary Movie (: Děsnej biják)? Jenom ten druh lidí, co se o filmy moc nezajímají nebo ti, co si myslí, že vidět trojku je všechno… Přiznám se, že i já jsem věděl o této sérii jen z doslechu, to jsem však ještě nevěděl, na co je to parodie - na mnou milovaný Scream. A tak jsem si první díl stáhnul (ne, nezačínal jsem od třetího nebo čtvrtého jako většina) a byl jsem z toho tak nadšený, že jsem si to ihned při prvním spatření koupil z obchoďáku.

Jednička je parodií na nejvíce filmů z celé série, nejvíce jsou však znát horory Scream (hlavní téma) a Tajemství loňského léta (doladění). Dále jsou zesměšňovány nějaké scény z jiných filmů, jako například Šestý smysl ("I see dead people"), Záhada Blair Witch (rozlučná nahrávka reportérky Gail Hailstorm), Matrix (závěrečný souboj zabijáka s Cindy Campbell) nebo Americká krása (hlavně atmosféra).

Děj se odehrává v poklidném městečku, které se nejspíše jmenuje Woodsboro. Hned v úvodu se představí sexy herečka Carmen Electra v roli Drew Decker, které zavolá Ghostface ve velmi dobré náladě (sedící na lavičce a prohlížející si pornočasák). A od této chvíle se rozpoutává komické peklo, ve kterém nemůže nikdo nikomu věřit, ale věří. Zabiják se objevuje čím dál tím častěji a častěji a obětí přibývá. Kdo přežije a kdo zemře?

Divák hned může odhadnout, na co se má čekat - trochu úchylná a trochu eroticky navnaďující, ale zato výborná komedie. A všechno tohle do sebe skvěle padne, a jedno bez toho druhého by prostě nebylo Scary Movie. Vůbec se mi nelíbí ty kritiky, že tohle je bezmyšlenkovitá sračka, a jestli jste tohohle názoru, říkám vám tohle: Kdyby jste se podívali na info, zjistili by jste, o co GO.

Nejlepší z celého filmu je jednoznačně sám zabiják (Dave Sheridan, který také ztvárnil Doofyho Gilmora) - takový pohodář, který bere vraždění za zcela normální a běžnou záležitost. Čas od času zavolá Shortymu, pokecají co je nového, co dělají, zařvou si do telefonu "COJÉ?!" nebo se spolu prostě sjedou. Kdybych měl být někdy zavražděn, vybral bych si právě tohohle Ghostface :D.

Vtipy i atmosféra jsou na nejvyšší úrovni, skupina hlavních hrdinů neopouští město, i když kolem nich umírá jeden člověk za člověkem a je vůbec nenapadne, že to budou právě oni, kdo jsou další na řadě. (SPOILER!) Jedna z nejlepších scén, když Buffy Gilmore (Shannon Elizabeth) říká ostatním: "Určitě to bude další z Gregových vtipů, však on se nakonec ukáže…" A za ní zabiják vytírá krev a pak odnáší pytel, ze kterého vyčuhuje ruka (SPOILER!).

Herecké výkony nejsou úplně na Oskara, ale zase jsem o špatný výkon nezavadil za celý film. Všichni pochopili, že Scary Movie ze sebe nedělá celovečerní trhák a jde v něm hlavně o zábavnost, nikoliv o peníze nebo ocenění. A tak vznikla prvotřídní odlehčující atmosféra, u které si můžete prostě jen tak lehnout, udělat si popcorn a vychutnávat si každý okamžik filmu.

Postavy jsou - samozřejmě - velmi sympatické a i když je mi to divné říkat zrovna u komedie (či dokonce u parodie!), jsou docela i trojrozměrné (jako v původním Scream). Každá má své světlé stránky i špatné stránky, například Ray Wilkins (Shawn Wayans) je pohodářský a normální student, který má však zvláštní úchylku - představovat si při sexu muže a obdivovat zadky spoluhráčů amerického fotbalu v šatnách. A to i navzdory tomu, že je šťastně ve vztahu s jinou studentkou.

Prostě zábava, Scary Movie se u mě ihned zařadilo do TOP 10 nejlepších filmů jakéhokoliv žánru (přesněji řečeno je na sedmém místě) a v žánru komedie/parodie je na druhém místě (před ním je Kanibal! Muzikál)! Vtipy jsou boží a originální, škoda že ostatní díly jsou tak zmršené a jsem rád, že původní tvůrci odstoupili hned po jakžtakž ucházejícím druhém díle a nezkazili si ostatními pověst. Čest bratrům Wayansům!
 
 

Reklama